Vepřové škvarky jsou jemněji sekané a obsahují malé i hrubší kousky. Obsahují menší podíl tuku - 20 %, vyšší podíl bílkovin 42 % a 2,4 % popelovin. Nejsou solené ani jinak chemicky konzervované! Jsou velmi chutným zdrojem kvalitní energie pro psy v zátěži, nebo v zimním období.
Pro psa je tato forma tuku velmi dobře stravitelná a využitelná jako energie těla. Ve 100 g vepřových škvarků je asi 3000 kJ, pro srovnání ve 100 g vepřového masa je asi jen 670 kJ. Vepřové škvarky jsou také významným zdrojem lehce stravitelných bílkovin.
Možnosti použití: pro aktivní psy, pro venkovní psy na zatučnění, při zvyšování hmotnosti či jako běžný pamlsek.
Jsou vhodné pro malá i velká plemena, především aktivních psů, nebo psů přebývajících v chladném období venku, kteří potřebují mnohem více energie. U neaktivních psů pozor při pravidelném podávání na možnost tloustnutí. Suché škvarky jsou ostřejší, proto je před použitím můžete zalít teplou vodou a počkat cca 20-40 minut, než změknou.
Nepoužívejte škvarky jako hlavní krmnou dávku, ale jen jako její doplněk např. u méně atraktivního krmiva, ke zchutnění příloh, na zvýšení energie krmiva, nebo jen jako odměnu při výcviku, či pamlsek.
Doporučená jednorázová dávka je 10 - 15 % na objem podávaného krmiva, tj. 100 - 150 g / kg krmiva - podle jeho tučnosti, velikosti a aktivity psa. Je to třeba odzkoušet, aby pes neměl průjem - což je příznak překrmením škvarky. Pokud podáváte jako pamlsek, tak jednorázově cca do 60 g.
Pokud se pes dostane nedopatřením k většímu množství škvarků najednou, může mít posléze akorát průjem, jinak by neměl mít další potíže. Přesto je mějte mimo jeho dosah a krmte škvarky jen pozvolna.
Skladování a spotřeba: Vepřové škvarky není třeba mrazit jako hovězí. Obsahují minimum vody a tak se snadno nekazí. Skladujte v suchu, šeru a chladu. Při teplotě do max. 20 °C - spotřebujte pak do 1-2 měsíců. Při teplotě do cca 12 °C vydrží déle, a to max. 4-5 měsíců. Dlouhodobě skladovat zamrazené.
Upozornění: Po rozmražení vepřových škvarků, zabalených do PVC sáčku, v něm díky kondenzaci vody škvarky značně zvlhnou a při dalším skladování v teplejším prostředí za pár dnů zplesniví. Proto zbytek škvarků po použití buď zase hned zamrazte, nebo přesypejte ze sáčku do mísy, aby prosychaly a uložte je do chladu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.