Co je to BARF

Někteří chovatelé krmí svoje psy syrovým masem. Co to obnáší, jaké to má výhody a co to vlastně zkratka BARF znamená?

 

Chovatelům psů nebo koček to asi není úplně neznámý pojem, mnohým dalším ale tato 4 písmenka nic neřeknou. Lze je vyložit více způsoby, nejčastěji se ale můžete setkat s anglickým originálem Bones and Raw Food, což v češtině znamená kosti a syrová potrava. Barfování je tedy krmení psů a koček syrovým masem, kostmi nebo chrupavkami, zcela v souladu s jejich původní přirozeností.

 Postupnou domestikací psů, která trvá již několik tisíc let, se z těchto šelem stali poslušní domácí tvorové, kteří slouží člověku například jako pomocníci při lovu nebo společníci. Jejich původ jim ale nemůžeme upřít. Jsou to nejbližší příbuzní vlků obecných, se kterými sdílejí většinu genetických informací. Díky tomu je syrová strava pro psy pořád přirozená a jejich stravovací potřeby prozatím nezměnily ani tisíce let soužití s člověkem. 

O

Barfování versus granule

 Mohlo by se zdát, že v dnešní době, kdy je na trhu obrovský výběr různých prémiových, super prémiových a kdovíjakých dalších granulovaných krmiv, není nutné vracet se k syrovému masu. Vždyť přece do granulí se přidávají vitamíny a minerály a pes tak dostane vše, co potřebuje. Navíc je to tak jednoduché – stačí vzít odměrku a nasypat denní dávku psovi do misky. Průmyslově vyráběné potraviny ale nikdy nemohou nahradit kvalitní přírodní stravu.

 Výhodou barfu je to, že majitel psa přesně ví, co jeho pes jí, což u granulí moc neplatí. Uměle vyráběné granule také mohou být příčinou mnoha zdravotních obtíží našich čtyřnohých mazlíčků. Pokud se budeme bavit o finanční náročnosti, tak při cenách prémiových granulí jsou náklady na krmení syrovým masem srovnatelné, nebo dokonce nižší, nepočítáme-li s levnými supermarketovými krmivy, která mají s kvalitní stravou pramálo společného. Samozřejmě záleží také na věku a velikosti psa a jeho apetitu.

 Vyzkoušejte, zda právě vašemu chlupáčovi bude mražené maso pro psy vyhovovat. Syrová strava je totiž po staletí nejpřirozenější přírodní forma výživy psů, i když odborníci zatím nejsou v názoru na barfování jednotní.