Víte, jak krmit syrovým masem?

V dnešním článku se podíváme, jak krmit syrovým masem a jak stanovit optimální krmnou dávku pro vašeho psa.

Minule jsme si řekli, co je to BARF. V dnešním článku se podíváme, jak krmit syrovým masem a jak stanovit optimální krmnou dávku pro vašeho psa.

Abychom mohli správně určit, kolik a čeho máme psovi podat, musíme vzít v potaz věk psa a také jeho hmotnost. Množství a poměry krmné dávky uvedené níže jsou určeny pro dospělého jedince, pro kterého platí jiné dávkování než pro štěňata, mladé a staré psy. Krmná dávka dospělého psa by se měla skládat z 50 % z masa, 30 % obsahu by měly tvořit kosti a 20 % příloha. Jako přílohu můžeme použít zeleninu, brambory, těstoviny nebo třeba rýži. Jak by taková krmná dávka měla vypadat, si ukážeme na příkladu dospělého 10kg psa.

Krmná dávka pro 10kg psa činí:

celkem 2 % váhy psa = 200 g

maso 50 % = 100 g

kosti 30 % = 60 g

příloha 20 % = 40 g

kruti.orez.kosti.a.chrupavky.Zelenka 

Krmíme 2–3x denně a každý den je vhodné přidávat doplňky stravy, jako je například Pangamin s obsahem pivovarských kvasnic na zažívání, kloubní výživa a další. V jídelníčku vašeho psa by měla být zastoupena i zelenina a ovoce v poměru zhruba 70/30. Lze přidávat i multivitaminové preparáty na podporu aktivity.

Co když je pes málo aktivní?

Samozřejmě každý pes zvládá přechod na tuto stravu jinak. Pokud pozorujete u svého psa dočasnou únavu, snížení aktivity nebo třeba zhoršení kožních potíží, rozhodně nezoufejte a vytrvejte. Organismus si může zvykat klidně i půl roku, než se naučí využívat všechny živiny z potravy. Záleží na tom, jak dlouho byl pes předtím krmen průmyslovou stravou. Lepšímu zažívání lze pomoci i bylinkami.

V prvních týdnech či měsících může pes také hubnout, protože ještě neumí vše správně strávit, případně jste mu špatně nastavili krmnou dávku. V tom případě přidejte krmení a vydržte. Nejpozději do 4–6 měsíců by mělo být jeho zažívání upravené a vy můžete krmnou dávku ustálit. Většině psů ale přechod na maso nedělá problém a během pár týdnů můžete pozorovat zlepšení jejich kondice – zvýšení aktivity, osvalení.   

Při krmení psa – a platí to jak pro granule, tak pro mražené maso – je důležité poskytnout mu vyvážený jídelníček, ve kterém budou zastoupeny všechny potřebné složky v optimálním množství a skladbě. Jen tak bude váš pes zdravý, veselý, aktivní a plný síly a energie.

zeleninovy_mix